Verbod op wegwerpplastic
Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen omtrent de SUP-Ban? Lees onze blog.
In de Europese Unie komt een verbod op wegwerp plastic. Het doel van dit verbod is het tegengaan van zwerfafval. Wat houdt dit single use plastic verbod voor jou in en hoe kunnen wij hierbij helpen? Twijfel je of jouw product verboden gaat worden? Lees dan verder of neem contact met ons op!
Verbod op wegwerpplastic vanaf 3 juli 2021
Wereldwijd groeit de hoeveelheid plasticsoep en zijn veel stranden bezaaid met afval. Dit plastic afval vergaat niet in de natuur. 50% van het zwerfafval op de Europese stranden bestaat uit wegwerpplastics. Dat zijn plastic artikelen die gemaakt zijn voor eenmalig gebruik en ook wel Single Use Plastics (SUP) heten.
Vanaf 3 juli 2021 gaat het verbod op de verkoop van verschillende wegwerpplastic artikelen binnen de Europese Unie in. Dit betekend dat met ingang van 3 juli 2021 geen wegwerpplastic artikelen meer verkocht mogen worden. Producten die je op dat moment nog op voorraad hebt mogen nog wel gebruikt worden. Het verbod heeft als doel het verminderen van het plastic afval in zee.
Het verbod en de aanvullende maatregelen hebben een enorme impact op het milieu en geven extra stimulans in de zoektocht naar duurzame alternatieven binnen de verpakkingsindustrie. Naar schatting zorgen de maatregelen voor een besparing van 6,5 miljard euro voor consumenten, vanwege verduurzaming en hergebruik van producten. Tevens zorgt het verbod naar verwachting voor een reductie van 3,4 miljoen ton CO2-uitstoot.
Top 10 wegwerpplastic op Europese stranden
Van alle wegwerpplastic artikelen die als zwerfafval eindigen op de Europese stranden vinden we 86% terug in onderstaande top 10 van meest voorkomende artikelen. De wegwerpplastic items die het meest voorkomen op de Europese Stranden zijn:
- Drinkflesjes en doppen (21%),
- Sigarettenpeuken (19%),
- Wattenstaafjes (12%),
- Chipszakjes & snoeppapiertjes (9%),
- Sanitaire doekjes, maandverband, tampons (8%),
- Plastic tasjes (6%),
- Plastic rietjes, bestek, borden & roerstaafjes (4%),
- Drinkbekers & deksels (3%),
- Ballonnen & ballonstokjes (2%),
- Containers en verpakkingen van fast food (2%)
Wat wordt er verboden?
De richtlijnen van de Europese Unie worden vóór 3 juli 2021 door de lidstaten verwerkt in een wet. De wet verbiedt: plastic bestek, plastic borden, plastic rietjes, plastic roerstaafjes, ballonstokjes, plastic wattenstaafjes, van EPS schuim gemaakte bekers en voedsel- en drankverpakkingen en alle producten die gemaakt zijn van oxo-degradeerbaar plastic.
Deze producten worden vaak als zwerfafval teruggevonden en zijn daarom opgenomen in de richtlijnen van de EU. Belangrijk! Voor eerder genoemde verboden producten is het ook niet toegestaan om bioplastic varianten te verkopen.
Overige maatregelingen
Naast het verbod op de single use plastics, staan er verschillende aanvullende maatregelen in de richtlijnen van de EU.
2021
- Het gebruik van drinkbekers, deksels en verpakkingen voor directe consumptie dient significant verminderd te worden.
- Producenten dragen financieel bij aan afvalinzameling en de bewustwording van de consument.
- Hygiëneproducten, tabaksproducten en drinkbekers dienen gemarkeerd te worden als ze plastic bevatten en in welke afvalstroom ze horen.
Voor bekers die volledig of gedeeltelijk bestaand uit kunststof (incl. coating) geldt dat ze een verplichte markering krijgen per 03-07-2021. Dit geldt alleen als ze op dat moment voor het eerst op de markt worden aangeboden. Voorraden die vóór deze datum zijn ingekocht in Nederland en België vallen dus niet onder de nieuwe regels. De markering op de drinkbekers die vóór 4 juli 2022 in de handel zijn gebracht, moet door middel van stickers worden aangebracht.
Drinkbekers die gedeeltelijk uit kunststof zijn vervaardigd, moeten voorzien zijn van de volgende gedrukte markering:
Drinkbekers die geheel uit plastic zijn vervaardigd, worden voorzien van ofwel de onderstaande zwarte gedrukte markering, ofwel de gegraveerde/in reliëf aangebrachte markering:
2024
- Doppen dienen vast aan de drinkflesjes te zitten, indien het een plastic fles kleiner dan 3 liter is.
2025
- Minimaal 25% gerecycled materiaal in PET flessen
- Minimaal 77% van alle plastic drinkflessen moet worden ingezameld
2029
- Minimaal 90% van alle plastic drinkflessen moet worden ingezameld
2030
- Minimaal 30% gerecycled materiaal in PET flessen
Alternatieven voor wegwerpplastic
Bij Moonen Direct hebben wij een volledig assortiment duurzame disposables die ook na 3 juli 2021 zijn toegestaan. Denk hierbij onder andere aan onze ROOTS disposables of bestek, borden, rietjes en roerstaafjes van bagasse, bamboe, hout of papier.
Hier zie je een greep uit onze alternatieven. Wil je een keuze maken uit alle beschikbare duurzame alternatieven? Neem eens een kijkje in ons uitgebreide duurzame assortiment.
Heb je vragen over de beste alternatieven voor jou? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.
Disclaimer: Bovenstaande informatie is gebaseerd op de Europese richtlijn voor minder wegwerpplastic in zee (SUP-richtlijn) 2019/904 van 5 juni 2019. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.